Събития

Поредна инициатива за засаждане на дръвчета в ПГРКК

През месец май в двора на Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоводене бяха засадени още две дръвчета по инициатива на учениците от 10 а клас, с класен ръководител Лиляна Божанова.

Ученикът Виктор Иванов от 10 а клас донесе два кипариса и заедно с други свои съученици ги засадиха в двора на училището.

 

По този начин те отбелязаха 11 май – Денят на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Този ден се утвърждава през българското Възраждане като важен ден от празничната система на българите – Ден за почит на светите братя Кирил и Методий - създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата. Те са канонизирани като светци за превода на богослужебните книги и популяризирането на Библията на старобългарски език, както и за разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са за съпокровители на Европа, заедно със Св. Бенедикт от папа Йоан Павел II през 1980 г.

 

Празникът 11 май - на Св. св. Кирил и Методий, е честван за първи път в Пловдив през 1851 по инициатива на Найден Геров и Пловдивското епархийско класно училище.

 

онлайн сериал меня зовут эрл смотреть или скачать