STEM център

ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯТ НА ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ

На 15.04.2022г. се навършват 570 години от рождението на Леонардо да Винчи. В СТЕМ центъра на ПГРКК отбелязахме този ден с интердисциплинарен урок по физика и астрономия, и техническа механика от учителите Татяна Колева и Росица Андреева на тема „Техническите изобретения на гения Леонардо да Винчи”.

Учениците от девети клас изработиха презентация по темата и табло обхващащи изобретенията на великия учен и талантлив инженер. Те представиха интересни факти от биографията на геният на възраждането, велик художник, философ, мислител, поет, анатом, занимавал се с музика (свирел е на лира), с кулинария, организирал дворцови тържества. Леонардо е амбидекстър, служи си еднакво добре с дясната и с лявата ръка, водил записките си по „огледален” метод от дясно на ляво.

Теоретичните записки и схеми на Леонардо да Винчи съдържат уникална информация – описания на странни и загадъчни за времето си уреди и летателни апарати – хеликоптер, парашут, делтапланер. Разработил е схеми на велосипед, автомобил, въртящ се винт.

Леонардо прекарвал часове край морето и реките, за да проникне в тайните на движението. Художникът бил очарован от вихровото движение във водовъртежа и го нарекъл „космическото дихание на океана„. Прави първите скици на плавателни средства, подводници, драги, водолазен костюм, работи по различни конструкции на мостове, напоителни системи и други.

В епохата на Ренесанса, когато твори, е нямало как тези проекти да бъдат реализирани. Но през ХХ век почти всички описани от него апарати са конструирани и стават реалност. Оказва се, че той е не само талантлив изобретател, но и човек, който може да „предвиди“ технологичния прогрес.

С интерес учениците намериха информация в кои музеи могат да се видят скици и работещи модели на техническите изобретения на великия изследовател.

Учениците демонстрираха креативно мислене и бърза реакция при изпълнението на задачата. Поздравления за представянето на учениците от IX В клас!

онлайн сериал меня зовут эрл смотреть или скачать