новини

Приключи проектът „Съживени моменти от историята на Русе – дигитален офис за учащи“

На 20 януари 2022 в STEM центъра на Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване бе поставен финалът на проекта „Съживени моменти от историята на Русе – дигитален офис за учащи“. На събитието присъстваха о. р. майор Евгени Алексиев – ръководител на проекта, Таня Великова – директор на Държавен архив Русе, Десислава Василева – представител на Фондация „Русе – град на свободния дух“, Красимира Игнатова от Военен клуб Русе и Мартин Календжиев – председател на клуб „Традиция“.

В началото на церемонията бе връчен благодарствен адрес на директора на ПГРКК инж. Ивелина Георгиева, както и сертификат на Венцислав Ралчев – преподавател по история, под чието ръководство преминаха дейностите по проекта.

Всички участвали ученици получиха специален сертификат и по един екземпляр от изданието „Русенските военни части по време на Втората световна война“, което представлява специално публикувано историческо проучване на снимки от три изключително ценни фотоалбума от него период.

В същия ден във фоайето на гимназията бе подредена и изложба, включваща подбран, обработен и подготвен по проекта снимков материал, както и интересни факти от времето на събитията и от реализацията на проекта.

Началото на проекта „Съживени моменти от историята на Русе – дигитален офис за учащи“ бе дадено през месец март 2021 година. Проектът бе част от инициативите, посветени на 80-тата годишнина от подписването на „Крайовската спогодба“ и 75-годишнината от края на Втората световна война и бе осъществен по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“.

Основни участници по проекта бяха Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване и Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“. В организацията и реализацията на проекта двете училища си партнираха с Държавен архив – Русе, Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе, чрез своя клуб по интереси „Родолюбие“ и Военен клуб – Русе.

В продължение на 8 месеца бяха реализирани дейности, целящи създаване, популяризиране и съхраняване на исторически документи, свързани с мисията на Пети пехотен дунавски полк в годините 1940-1944.

 

 

онлайн сериал меня зовут эрл смотреть или скачать