Събития

Честване на рождените дати на Моцарт и на Луис Карол в ПГРКК

В Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване бяха отбелязани рождените дати на двама велики творци – на композитора Волфганг Амадеус Моцарт, и на писателя Луис Карол.

Волфганг Амадеус Моцарт е роден на 27 януари 1756 г. в Залцбург, Австрия, обявен по-късно за дете-чудо. Той проявява изключителния си музикален талант още на 3-годишна възраст, композира на 5, а когато е на 6 свири пред австрийското кралско семейство.

 

По този повод Кристиян Ненов – ученик от 8 в клас изпълни пред останалите ученици на кларинет части от две от най-популярните произведения на Моцарт – „Сватбата на Фигаро“ и „Реквием“.

 

През същия ден бе отбелязано и рождението на „бащата“ на Алиса – Луис Карол, роден на 27 януари 1832 г. в Деърсбъри, графство Чешър, Англия.

Всъщност името, с което всички го познаваме, е псевдоним. Променя името си, защото иска да се представя като детски автор, без това да се разбира в Оксфорд, където той е преподавател по математика. Истинското име на писателя е Чарлс Латуидж Доджсън. Освен писател, Луис Карол е философ, математик, логик и фотограф. Неговите най-известни произведения са "Алиса в Страната на чудесата" (1865) и "Алиса в Огледалния свят" (1871). Двете части са написани за истинско момиче, с което Луис Карол се запознава. Момиченцето се казва Алис, на четири години, и е дъщеря на декана на колежа, в който той преподава.

 

Учениците от 10, 11 и 12 клас, под ръководството на своите преподаватели по български език и литература – Кремена Иванова и Елеонора Цонева, прочетоха едни от най-известните цитати от книгата „Алиса в страната на чудесата“. А ученици от 11 а клас изиграха и кратък откъс от „Алиса в Огледалния свят“.