Събития

Артистичните таланти в ПГРКК

Само няколко дни след като в ПГ по речно корабостроене и корабоплаване бе отбелязан Световният ден на музиката – 1 октомври, последва още една артистична проява в училището.

 

По инициатива на г-жа Даниела Колева – преподавател по английски език и класен ръководител на 8 в клас, в часа на класа бе организирано кратко представяне на ученици с изявени таланти. И учениците, и присъстващите учители, бяхме силно впечатлени от невероятното представяне на Кристиан Ненов. Той изпълни на своя кларинет една популярна пиеса и два етюда, които ни пренесоха в красивия свят на класическата музика.

 

Създаден през 1690 година от видния майстор на музикални инструменти Йохан Кристоф Денер в Нюрнберг въз основа на старинния френски инструмент шалюмо (chalumeau), кларинетът си пробива доста трудно път в оперния и симфоничния оркестър. Интересното е, че от всички дървени духови инструменти отделните регистри на кларинета се отличават най-много един от друг по своя характер. Кларинетът има изключително богати и гъвкави динамически възможности. Кларинетът може да развие много силна динамика в ниския и високия си регистър.

 

След завладяващото представяне на Кристиан Ненов, всички ученици от 8 в клас заедно изпълниха една от най-обичаните български патриотични песни - „Тих бял Дунав“. Създадена по текст на Иван Вазов и музика на Иван Караджов, песента е в чест на Ботевата чета и драматичното ѝ преминаване през река Дунав с парахода „Радецки“.

 

 

онлайн сериал меня зовут эрл смотреть или скачать