Събития

Ден на музиката в ПГРКК

Ден на музиката в ПГРКК

И тази година в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване бе отбелязан 1 октомври – Световен ден на музиката. В междучасията през целия ден учениците имаха възможността да се насладят на емблематични музикални произведения от различни жанрове. Чрез символичното отбелязване на този духовен празник, и учители, и ученици се докоснаха до магията на това изкуство.

 

Да припомним, че този ден се отбелязва за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция. Интересен е фактът, че през 1980 г., по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел, за когото се смята, че има български произход, тъй като една от неговите композиции, посветена на майка му, носи заглавието "Полилей на българката", денят 1 октомври е обявен и за Празник на родните ни певци и музиканти.

 

Човек винаги се е опитвал да си отговори на въпроса как се е появила музиката. В Древен Египет знаели, че боговете Озирис, Изида и Тот са създали музиката. В Древна Индия вярвали, че бог Брама показал на мъдреца Бхарата божествената красота на музиката, а той я направил достояние на хората.

Старите гърци  пък възпявали бог Аполон – най-красивият и млад обитател на Олимп – като творец на музиката – в смисъл “изкуството на музите”, предводител на които бил самият той. Запазени са рисунки, които потвърждават наличието на “музикални прояви” отпреди 4 000 години пр. Хр. Хората са пели и танцували много преди появата на писмото.

 

Древните източни мъдреци, античните философи, средновековните писатели и хуманистите на Възраждането определят музиката като наука и философия, изкуство, и дори като поезия.

 

Ето и няколко прекрасни цитата на велики личности за това вдъхновяващо изкуство:

 

"Без музика, животът щеше да е една грешка." - Фридрих Ницше

 

"Музиката е по-възвишено откровение от всяка мъдрост и философия." - Лудвиг ван Бетховен

 

"Музиката е стенограма на емоциите." - Лев Толстой

 

"Където думите се провалят, говори музиката." - Ханс Кристиан Андерсен

 

"Музиката дава душа на вселената, криле на ума, полет на въображението и живот на всичко." – Платон.

 

Viva la Muzica!

 

 

онлайн сериал меня зовут эрл смотреть или скачать